E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Όταν η τέχνη συναντά την πολιτική

Καλλιτέχνες με άποψη και δράση στα κοινά

Όταν η τέχνη συναντά την πολιτική
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τέχνη πάντα φλέρταρε με την πολιτική, όσο και αν αυτοί οι δύο χώροι απείχαν στην πραγματικότητα. Έτσι, πολλοί εκπρόσωποι του πολιτισμού δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να εκθέτουν τις πολιτικές τους απόψεις και να ακολουθούν κάποιον χώρο, ανάλογα με την ιδεολογία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μίκης Θεοδωράκης
Το 1974 κατέβηκε υποψήφιος με την Ενωμένη Αριστερά, χωρίς όμως να εκλεγεί, ενώ το 1981 εκλέγεται με το ΚΚΕ, όπως και το 1985. Το 1990 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και το 2010 συστήνει το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών, με το όνομα «Σπίθα», από όπου και αποχωρεί το 2013.

Μάνος Χατζηδάκις
Έχει χαρακτηριστεί άνθρωπος δεξιών πεποιθήσεων, ο ίδιος όμως αυτοαποκαλούταν «φιλελεύθερος αστός». Κατά τη διάρκεια της Χούντας, διέρρευσε μια φωτογραφία του με τον πραξικοπηματία Μακαρέζο, μάλλον εξαιτίας άτυχης στιγμής, κάνοντάς του μεγάλη δυσφήμιση.

¶ννα Βαγενά
Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής επί της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, όμως διαγράφηκε από εκείνον, επειδή καταψήφισε το μνημόνιο, ενώ δήλωσε πως δεν αισθανόταν ποτέ ΠΑΣΟΚ, μιας και πάντα ένιωθε πως άνηκε «στον χώρο της Αριστεράς, της Αγωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κώστας Καζάκος - Τζένη Καρέζη
Ανέκαθεν αριστερός, ο Κ. Καζάκος κατέβηκε στις εκλογές του 2007 και του 2009 με το ΚΚΕ, ενώ λίγο έλειψε να γίνει κουμπάρος με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, λόγω της ημερομηνίας που επρόκειτο να γεννηθεί ο γιος του, μιας και την 21η Απριλίου όσα παιδιά γεννιούνταν τα βάφτιζε ή ο Παπαδόπουλος ή η σύζυγός του, Δέσποινα. Ευτυχώς, όμως, κάποιες επιπλοκές έφεραν το παιδί τους στη ζωή στις 25 Απριλίου.

Μελίνα Μερκούρη
Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας, αποτέλεσε τον εφιάλτη της Χούντας, ενώ προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ και τις χρονιές 1974 και 1981 εκλέγεται βουλευτής και ορίζεται υπουργός Πολιτισμού, διατηρώντας τη θέση της για 8 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταμάτης Σπανουδάκης
Δήλωσε πως δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και πως είναι χριστιανός, ενώ στις φήμες που τον ήθελαν στο πολιτικό πλευρό της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, απαντά πως δεν τον αφορά κανένα αξίωμα στη σύγχρονη πολιτική ζωή.

Αντώνης Καφετζόπουλος
Το 2009 κατέβηκε με τους Οικολόγους Πράσινους και το 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη. Δεν βρίσκει κακό το δημοψήφισμα και δεν μετανιώνει για την εμπλοκή του με τα πολιτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημήτρης Χορν
Πολύ στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν έκρυψε ποτέ του την αντιπάθεια για τον Ανδρέα Παπανδρέου, δικαιολογώντας το γεγονός λέγοντας πως με τον φίλο του άνηκαν στον ίδιο... αστερισμό, αυτόν του Ιχθύ.

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Υποστηρίζει πως είναι «εμμονικά ακομμάτιστος», όμως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε ένα κείμενο στο οποίο ανέφερε πως επιτέλους πήρε ανάσα, σημειώνοντας πως πρόκειται για «το αποτύπωμα της παρούσας στιγμής», που βγήκε μέσα από την έντονη συγκίνηση.

Δημήτρης Πουλικάκος
Δεν ανήκει σε κανέναν χώρο, όπως λέει, ενώ έγινε ξάδερφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά τον γάμο της ξαδέρφης του, Αμαλίας Μεγαπάνου, με εκείνον, όμως όπως είπε, δεν είχε πολλές σχέσεις με το σόι του.

Τζίμης Πανούσης
Αποκαλεί τον Τσίπρα «λίγο» και «θλιβερό» και λέει ότι προσπαθεί να μοιάσει στον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ κανένα κόμμα δεν ξεφεύγει από τον καυστικό του σχολιασμό. Ποιος πολιτικός χώρος να τον χωρέσει, λοιπόν;

Θανάσης Βέγγος
Ακολουθούσε τη δικιά του γραμμή, χωρίς κομματικές εμπλοκές, και ήταν αριστερός της ζωής, ενώ αντιστεκόταν μέσα από την τέχνη του.

Kώστας Γαβράς
Έντονα πολιτικοποιημένος και αριστερός, θεωρεί πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, ενώ αποδέχεται τη Δεξιά και έχει αρνηθεί την πρόταση συμμετοχής σε ψηφοδέλτιο επικρατείας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σταμάτης Κραουνάκης
Αριστερός από τον μπαμπά του, δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, όμως συμπαθεί τον Τσίπρα και έχει μένος με τον Βενιζέλο, όπως και ο υπόλοιπος λαός, κατά τη γνώμη του.

Θάνος Μικρούτσικος
Το 1993 έγινε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού από το ΠΑΣΟΚ και κράτησε τη θέση του για τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ στις δύο τελευταίες εκλογές ψήφισε για πρώτη φορά, όπως παραδέχτηκε, ΣΥΡΙΖΑ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 11 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 11 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 11 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.