E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόνο με συμφωνία

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1

Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόνο με συμφωνία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στην περίπτωση που βγει «Ναι» στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μην βιάζεστε για εκλογές», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση που ο λαός επιλέξει «Ναι», θα είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του. Θα εφαρμόσω το Σύνταγμα, θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες σε συνεννόηση με τα όργανα του κόμματός μου και με τους πολιτειακούς παράγοντες».

Επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στη διαπραγμάτευση στους Ευρωπαίους εταίρους, καταλόγισε εκδικητικότητα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για το κλείσιμο των τραπεζών και κατήγγειλε προσπάθεια κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

Εκάνε πάντως έκκληση για ενότητα, λέγοντας ότι «Την επόμενη μέρα θα είμαστε στην ίδια πλευρά, είμαστε στην ίδια βάρκα που μπάζει νερά και πρέπει να τη σώσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πώς εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις και επέμεινε ότι το «Όχι» στο δημοψήφισμα δεν συνιστά ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ενδυναμώνει την ελληνική θέση. Διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση θα ανοίξουν και εξήγησε πως αν επικρατήσει το «Ναι», θα ανοίξουν με μία συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη. Αν υπερισχύσει το «Όχι», τότε είπε ότι τη Δευτέρα θα πάει στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία που θα είναι βιώσιμη.

Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εγγυηθεί τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει συμφωνία σύντομα, διαβεβαίωσε.

Για την εικόνα στις τράπεζες είπε ότι «Είναι εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και για τη χώρα μας» και την καταλόγισε στη στάση των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το κλείσιμο των τραπεζών, είπε ότι «Είναι απόφαση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία, αλλά πιστεύω ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ. Είναι πιο σημαντικό να πάρουμε μία βιώσιμη λύση που θα επιτρέπει στους απλούς πολίτες να έχουν μία σύνταξη που δεν θα είναι φιλοδώρημα, γι' αυτούς δίνουμε τον αγώνα».

Ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Συμβαίνει αυτό, γιατί η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα. Γιατί το Eurogroup απέρριψε το αίτημα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ήταν αντίδραση εκδικητική, γιατί οι υπουργοί Οικονομικών δεν θέλησαν να δώσουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα σε έναν ολόκληρο λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις».

Επανέλαβε ότι «Δεν είναι επιλογή μας να βγουμε από την Ευρώπη, αντίθετα όσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό του «Όχι», τόσο καλύτερη θα είναι η συμφωνία που θα φέρουμε. Σε ερώτηση πάντως για το αν λέει «Ευρώ πάση θυσία;», απάντησε «Αυτό καταλάβατε; Δεν είπα αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O λαός γνωρίζει τι θα κληθεί να ψηφίσει, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «Ο λαός θα μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Μένουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να εργαστούμε και να ζήσουμε σαν ίσοι μέσα στην Ευρώπη. Η απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι σε μία βιώσιμη λύση. Δεν θα ήταν ωφέλιμο σε κανέναν να προσπαθεί να θέσει και να απαντήσει σε ψευτικά διλήμματα. Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν είναι ρήξη, αλλά πίεση για μία καλύτερη συμφωνία και επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι έκανε «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν όχι για μία οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά για μία συμφωνία που να δίνει διέξοδο στη χώρα. Δίχως μέτρα σε βάρος των πιο αδύναμων, με ρύθμιση του χρέους και με αναπτυξιακό πακέτο».

Εξήγησε ότι επιδίωξε έναν συμβιβασμό, κάνοντας βήματα πίσω, αλλά δεν δέχθηκε υφεσιακά μέτρα και μη διευθέτηση του χρέους.

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Πήρα μία λαϊκή εντολή στις 25 Γενάρη που ήταν συγκεκριμένη: σκληρή διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΕΕ. Εξάντλησα τις αντοχές τις ανθρώπινες και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Δεν διέψευσε ότι η διαφορά στο δημοσιονομικό σκέλος ήταν 60 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο είπε ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές στα μέτρα: «Δεν δεχόμαστε τον ευρωπαϊκό μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις, δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ ή να περικόψουμε τις συντάξεις μέσω της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Δεν δεχθήκαμε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ κατά δέκα μονάδες στην εστίαση».

Αναφέρθηκε στους πρώην πρωθυπουργούς που κάνουν παρεμβάσεις, λέγοντας ότι «Τώρα κάνουν όλοι δηλώσεις – ο κ. Σημίτης, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπανδρέου. Δεν έχουν ευθύνες για το πώς φθάσαμε εδώ, εγώ ευθύνομαι στους πέντε μήνες; Ποιος δημιούργησε τα χρέη και τα ελλείμματα, ποιος δημιούργησε το πελατειακό κράτος;»”.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες, είπε: «Δεν θα τους πω ψέματα, δεν τους έχω πει εδώ και πέντε μήνες και δεν θα τους πω τώρα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω προλάβει να αγαπήσω την καρέκλα μου και δεν θα βάλω την καρέκλα πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μου».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Πριν 8 ώρες

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Πριν 8 ώρες

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

Αλλαγή κυβερνητικής ατζέντας με υπουργικό και κατώτατο μισθό μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας

Πριν 8 ώρες

Η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη στη βουλή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά υπουργών

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπρατάκος και Παπασταύρου

Χτες

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.