E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Μέχρι τον Ιούλιο συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα

Συνάντηση του προέδρου των Σκοπίων με τον Ερντογάν

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Μέχρι τον Ιούλιο συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων και την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο προανήγγειλε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων έκανε δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, λέγοντας ότι ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως έχει βάλει στόχο, παράλληλα με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θέλει να έχει «κλείσει» τη συμφωνία για το όνομα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να επιτευχθεί ο υψηλός στόχος που έχει θέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν το κράτος της ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία. Το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δόθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως προσωρινή λύση και από τότε βρίσκεται σε εκκρεμότητα η οριστική διευθέτησή του.

Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη σπουδή των Σκοπίων να ενταχθούν ως το νεώτερο μέλος στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με τη μεσολάβηση του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, βρίσκονται σε έναν «πυρετό» διαβουλεύσεων, εν μέσω αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές.

Η τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ, ήταν ιδιαιτέρως κατατοπιστική, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων και η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται ως έχουν ή έστω με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνάντηση του προέδρου των Σκοπίων με Ερντογάν

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, ο κ. Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις και με ανώτατους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην 'Αγκυρα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα δώσει και διάλεξη με θέμα «Οι προκλήσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην τρίτη χιλιετία» προς τα μέλη του Συμβουλίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Τουρκίας και των πρυτάνεων όλων των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Τουρκίας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλέξης Γεωργούλης: Θα είναι ξανά υποψήφιος Ευρωβουλευτής ‑ Με ποιο κόμμα

Σήμερα

Ο Αλέξης Γεωργούλης εκλεγμένο ευρωβουλευτής, θα διεκδικήσει μία νέα θητεία στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Κασσελάκης: Να αλλάξει όνομα η «Καλλιόπη» στο στρατό, να λέγεται «Κούλης»

Σήμερα

Εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που θέλει να αποκαλείται η «διάσημη Καλλιόπη» στο στρατό.

Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή στα σχολεία

Σήμερα

Τι αλλάζει με τις απουσίες των μαθητών

Αϊτή: Χάος στη χώρα που θυμίζει πλέον «Mad Max»

Σήμερα

Εικόνες αποκάλυψης στους δρόμους

Εργασιακό bullying σε 60χρονη: Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί ‑ Ο λόγος

Σήμερα

Η υπόθεση του εργασιακού bullying βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

Πένθος στο Λασίθι – Απαρηγόρητη η οικογένεια του 33χρονου Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που έσκασε πάνω του

Χτες

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους δυο άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο νέο

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.