E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι πυρκαγιές που σημάδεψαν την Ελλάδα

Κάθε καλοκαίρι η χώρα μετράει καμένη γη

Οι πυρκαγιές που σημάδεψαν την Ελλάδα
Φωτογραφία από Pixabay: https://www.pexels.com/el-gr/photo/57461/
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Κάθε καλοκαίρι η χώρα μετράει τις πληγές της 

Εθνική Τραγωδία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καλοκαίρι του 2007, ο Κώστας Καραμανλής σε διάγγελμά του, μίλησε για "ανείπωτη εθνική τραγωδία" όταν η χώρα μετρούσε καμένη γη και είχε πάρει φωτιά από άκρη σε άκρη. Νεκροί, κατεστραμμένες περιουσίες και στρέμματα και "ασύμμετρη απειλή", και "στρατηγός άνεμος". Το 1997 στη Θεσσαλονίκη χάνεται το μισό Σέιχ Σου. Το 2012 καίγονται στη Χίο το 98% των μαστιχόδεντρων.

Πάρνηθα - 25.000 στρέμματα αποκαΐδια

Το 2007 οι φωτιές ξεκίνησαν με πρώτο σταθμό την Πάρνηθα τον Ιούνιο. 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, εξοντώθηκαν προστατευόμενα ήδη ζώων ενώ άλλαξε για πάντα το μικροκλίμα της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτό WWF

Αχαΐα - 3 νεκροί 

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς έρχεται η φονική πυρκαγιά της Αχαΐας. Τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους - δύο γυναίκες στο Άνω Διακοπτό και ένας άντρας, ένας 75χρονος που εντοπίστηκε απανθρακωμένος κοντά στο σπίτι του και δεν έφυγε, για να προστατεύσει τα ζώα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηλεία - 44 νεκροί και χιλιάδες στρέμματα στάχτη και αποκαΐδια

Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν αδιαμφισβήτητα, οι φωτιές στην Ηλεία, που κόστισε την ζωή σε 44 ανθρώπους. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την Ζαχάρω στις 24 Αυγούστου, καίγοντας 450.000 στρέμματα γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε, άρχισαν να εμφανίζονται και οι θεωρίες περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού, ασύμμετρης απειλής. 

Περίπου 1.500 σπίτια θα καούν ολοσχερώς και περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Σχεδόν 4,5 εκατ. ελαιόδεντρα θα γίνουν στάχτη και μαζί τους περισσότερα από 60.000 ζωντανά.

Το συνολικό κόστος της καταστροφής θα αποτιμηθεί σε περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ. Ο νομός Ηλείας θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας των περισσότερο πληγέντων νομών και θα ακολουθήσουν οι Αττική (φωτιές Πάρνηθας και Υμηττού), Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Εύβοια.

H Ισπανία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σουηδία, και άλλες χώρες στέλνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Ελλάδας για βοήθεια, κυρίως αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά του 2007 συνέβαλε στην αύξηση της μέσης συχνότητας εμφάνισης πλημμυρών κατά 3,3 φορές, ενώ η συχνότητα των κατολισθήσεων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 5,6 φορές σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν από την πυρκαγιά.

Θεσσαλονίκη - Κέδρινος Λόφος 

Η πυρκαγιά του 1997, είχε κατακάψει πάνω από το 50% της συνολικής έκτασης του Κέδρινου Λόφου. Άνεμοι 5 μποφόρ, η θερμοκρασία σχεδόν 40 βαθμοί κελσίου, ενώ οι κάτοικοι απουσιάζουν σε διακοπές. Είναι ακόμη μεσημέρι. Μέσα σε μερικά λεπτά η πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει το μέτωπο της φωτιάς σε μήκος 600 - 1000 μέτρων. Μία ώρα αργότερα η φωτιά έχει φτάσει σχεδόν στο ξενοδοχείο "Φιλίππειον", και έπειτα στο Ρετζίκι, τυλίγοντας στις φλόγες τρία σπίτια και ένα μαγαζί, και αργότερα, στον υποσταθμό της ΔΕΗ. Μπλακ άουτ. Τότε φτάνει πυροσβεστικό αεροπλάνο, μαζί με δυνάμεις πυροσβεστών από άλλους νομούς.

Τότε τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης". Έχουν εκκενωθεί μια παιδική κατασκήνωση και το Ιδρυμα Κωφάλαλων Παιδιών, ενώ στις 3 το μεσημέρι οι κάτοικοι της περιοχή του Ελαιώνα συνιστάται να εκκενώσουν την περιοχή. Μία μέρα μετά, η φωτιά επιτέλους βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της πυροσβεστικής.

Το 2012 καταστράφηκε η οικονομία της Χίου

Μετά το 2009 όπου χάνουμε άλλα 250.000 γης από πυρκαγιά που ξέσπασε στο Γραμματικό, το 2012 καταστρέφεται η οικονομία της Χίου, όταν αφανίστηκαν 146.000 στρέμματα γης, μεταξύ των οποίων το 98% των μαστιχόδεντρων. 

Το 2012 χάθηκαν 180.000 μαστιχόδεντρα και στη φετινή πυρκαγιά έχουν χαθεί 35.000 σχίνοι. Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πυρκαγια στην Ευρώπη με 149.000 στρέμματα.

Η φωτιά που σημάδεψε τους πάντες - το Μάτι

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας και προκάλεσε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές

Ήταν 23 Ιουλίου του 2018 όταν η πύρινη λαίλαπα, που ξεκίνησε από την φωτιά που άναψε ένας 65χρονος στο Νταού Πεντέλης για να κάψει κλαδιά, σάρωνε τα πάντα στο πέρασμα της, σπέρνοντας το θάνατο και προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου φυσική καταστροφή.

2023

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2023 έλαβαν χώρα κυρίως μετά τις 17 Ιουλίου και μέχρι τώρα που γράφεται αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων στην ανατολική και δυτική Αττική, το Λουτράκι, τη Ρόδο, τη Κέρκυρα, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τον Νομό Έβρου και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι φωτιές μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν κάψει πάνω από 500.000 στρέμματα και οδήγησαν την εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών. Τη ζωή τους έχασαν δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας από τη πτώση ενός Canadair στην Εύβοια, ένας κτηνοτρόφος στην ορεινή Εύβοια στον δήμο Καρύστου, μια παραθερίστρια και ένας κτηνοτρόφος σε πυρκαγιά στο νομό Μαγνησίας, ένας εθελοντής πυροσβέστης που το βράδυ της 1ης Αυγούστου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριά δύσπνοια και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από άγνωστο αίτιο, ένας μελισσοκόμος που υπέστη πολλαπλά εγκαύματα σε πυρκαγιά της Κάτω Τιθορέας και υπέκυψε αργότερα. Στην Αλεξανδρούπολη το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης – Σουφλίου έχει καεί. Η περιοχή είχε πληγεί πέρυσι από άλλη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία είχε κάψει περισσότερα από σαράντα χιλιάδες στρέμματα. Η καταστροφή είναι δυστυχώς τώρα ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά έχει προχωρήσει στον πυρήνα του δάσους. Θρηνούμε επίσης, πάνω από 20 θύματα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 29
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.