E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

O συγγραφέας που από τα σοβιετικά γκούλαγκ έφτασε στο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Τα έβαλε με όλους και με όλα μέχρι τον θάνατό του

O συγγραφέας που από τα σοβιετικά γκούλαγκ έφτασε στο Νόμπελ Λογοτεχνίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όνομά του δεν είναι εύκολο να το προφέρεις. Η ζωή του δεν ήταν η πιο εύκολη επίσης. Κι αυτό, γιατί ο Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν τα έβαλε με όλους και με όλα, όπου κι αν βρέθηκε όπου κι αν πάτησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λογοτέχνης και όχι φιλόσοφος, η συγγραφή του παρολ’ αυτά είχε πολιτική σκέψη και κριτική, ειδικότερα για την Σοβιετική Ένωση. Και ήταν λογικό, αφού έζησε ο ίδιος την καθημερινότητα στα γκούλαγκ της ασιατικής Ρωσίας για περίπου μια 8ετία.

Γεννήθηκε στην πόλη Κισλοβόντσκ στις 11 Δεκεμβρίου του 1918. Ο πατέρας του, είχε σκοτωθεί έξι μήνες νωρίτερα σε κυνηγετικό ατύχημα. Η μητέρα του, κόρη ευκατάστατου χωρικού, αν και είχε τα προσόντα, δεν μπόρεσε να βρει ποτέ δουλειά λόγω της «κοινωνικής της καταγωγής», όπως επέτασσε το σύστημα μεταχείρισης των ανθρώπων με βάση την κοινωνική τους προέλευση, που είχε εγκαταστήσει το σοβιετικό καθεστώς.

Ο Σολτζενίτσιν έζησε στο Ρόστο και γράφτηκε στην φυσικομαθηματική σχολή του τοπικού πανεπιστημίου. Από το 1939 παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και Κάποι μαθήματα φιλοσοφίας. Το 1941 πολέμησε κατά των Γερμανών αρχικά ως απλός στρατιώτης και αργότερα ως ανθυπολοχαγός. Τιμήθηκε μάλιστα με μετάλλιο δυο φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το τέλος του πολέμου άρχισαν τα προβλήματα. Ένα γράμμα του έπεσε στα χέρια των σοβιετικών αρχών, στο οποίο μιλούσε υποτιμητικά για τον Στάλιν. Η δίκη που έγινε ερήμην του, τον καταδίκασε σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και σε ισόβια εκτόπιση.

Πέρασε οκτώ χρόνια στα γκούλαγκ και όταν η ποινή του τελείωσε, δεν επέστρεψε μες στην ευρωπαϊκή Ρωσία. Μετά την αποσταλινοποιήση όμως επανήλθε και εργάστηκε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Εκείνη την περίοδο άρχισε να γράφει, αλλά το κράτησε κρυφό. Φοβόταν μην αποκτήσει εκ νέου προβλήματα με το καθεστώς. Το ημιαυτοβιογραφικό του έργο «Μια μέρα στην ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς», πήρε για κάποιον λόγο την έγκριση και του Χρουστσόφ και εκδόθηκε το 1963. Σε αυτό εξιστορούσε την φρίκη στα σοβιετικά γκουλάγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σοκ ήταν μεγάλο. Όχι μόνο στην Σοβιετική Ένωση. Άρχισε να έχει παγκόσμια αναγνώριση. Ωστόσο με την αλλαγή στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισε να έχει ξανά προβλήματα. Το 1970, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά δεν πήγε στην Σουηδία, με τον φόβο ότι δεν θα του επιτρέψουν να ξαναγυρίσει.

Τρία χρόνοι αργότερα κυκλοφόρησε στην Δύση το σπουδαιότερο έργο του. Το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» εξόργισε τις αρχές της σοβιετικής Ένωσης και η αυτοεξορία ήταν μονόδρομος. πέρασε λίγο καιρό στην Γερμανία και αργότερα πήγε στις ΗΠΑ. Δεν του άρεσε ούτε εκεί. Μιλούσε συνεχώς επικριτικά για την ηθική παρακμή της Δύσης και αντιπαθούσε την επιρροή που ασκούσε η τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καθεστώς άλλαξε με την κυβέρνηση Γκορμπατσώφ. Παρόλο που του χορηγήθηκε ξανά η υπηκοότητα, δεν επέστρεψε πριν την διάλυση της ΕΣΣΔ. Οι αλλαγές που έφεραν οι Γκορμπατσώφ και Γιέλτσιν δεν του άρεσαν καθόλου επίσης.

Τον υποδέχθηκαν με τιμές. Η υγεία του τον είχε εξουθενώσει. Μίλησε με καλά λόγια για την εποχή των τσάρων, αν και παλιότερα είχε κατακρίνει και αυτό το καθεστώς. Πολύ του χρέωσαν αντισημιτισμό, λόγω του τελευταίου βιβλίου του «200 χρόνια μαζί», το οποίο μιλούσε για τον ρόλο των Εβραίων της Ρωσίας στην Ρωσική Επανάσταση.

Πέθανε στις 3 Αυγούστου του 2008 σε ηλικία 89 ετών. Υπήρξε ένας λογοτέχνης που αφιέρωσε την ζωή του στην κριτική έναντι κάθε μορφής ιδεολογίας. Το έργο του είναι αμφιλεγόμενο μέχρι και σήμερα, έχοντας πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Σήμερα

Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Σήμερα

O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Σήμερα

Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Σήμερα

Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Χτες

Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Χτες

Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Προχτές

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

Προχτές

Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Προχτές

Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.