E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σε ποιους έρχονται οι πρώτες αυξήσεις ρεύματος

Λόγω της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα

Σε ποιους έρχονται οι πρώτες αυξήσεις ρεύματος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/9/2018 | 22:19

Επαγγελματίες και βιομηχανίες χαμηλής και μέσης τάσης είναι οι πρώτες κατηγορίες καταναλωτών που επιβαρύνονται με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, λόγω της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO²). Θέμα χρόνου, με βάση την κατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ και τις πιέσεις που ασκεί το αυξημένο κόστος ρύπων και η συνακόλουθη αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, είναι η επέκταση των αυξήσεων και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών, των οικιακών τιμολογίων μηδέ εξαιρουμένων, αν και σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή τους λόγω του πολιτικού κόστους. Επί του παρόντος η ΔΕΗ μετράει σε μηνιαία βάση επιβάρυνση άνω των 50 εκατ. ευρώ μόνο από το αυξημένο κόστος των CO², μέγεθος που έχει «στεγνώσει» τη ρευστότητά της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις έναντι προμηθευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φως δεν έχει διαφανεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται στο αστρονομικό ποσό των 2,7 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ σε προηγούμενη συνεδρίασή του αποφάσισε να ζητήσει από την Qualco, που έχει αναλάβει τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, να επισπεύσει το έργο της.

Οι καταναλωτές πάντως της μέσης τάσης, μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων καλούνται ήδη να πληρώσουν ακριβότερα το ρεύμα είτε είναι πελάτες της ΔΕΗ είτε ανεξάρτητων παρόχων. Η ΔΕΗ έχει σχεδόν πενταπλασιάσει τη διακριτή χρέωση των δικαιωμάτων CO² στα τιμολόγια αυτής της κατηγορίας πελατών της και, από 2,5 ευρώ τη μεγαβατώρα που χρέωνε πέρυσι, χρεώνει πλέον κάτι λιγότερο από 12 ευρώ τη μεγαβατώρα. Οι εναλλακτικοί πάροχοι, αν και δεν έχουν ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους, έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές τιμολογίων του υφιστάμενου πελατολογίου τους στη μέση τάση, ενώ προς τα πάνω κινούνται και τα επίπεδα προσφορών για νέους πελάτες μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αυτή κατηγορία καταναλωτών. Με αυξημένο κόστος CO² επιβαρύνονται και οι μεγάλοι επαγγελματικοί καταναλωτές της χαμηλής τάσης.

Οι αναπροσαρμογές από τη ΔΕΗ στις δύο αυτές κατηγορίες καταναλωτών δεν επαρκούν πάντως για να κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» από τα CO², καθώς για κάθε 1 ευρώ που ανεβαίνει το κόστος των ρύπων, η επιχείρηση επιβαρύνεται με 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Ακόμη και μετά την απότομη πτώση της τιμής των CO² την περασμένη εβδομάδα (από τα 24,3 ευρώ ο τόνος στα 13,5 ευρώ ο τόνος), σε σχέση με τις αρχές του έτους, εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει ενημερώσει μέχρι σήμερα ούτε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για το ύψος των οφειλών αλλά και για τα αποτελέσματα της Qualco, από την οποία ζητήθηκε επίσπευση του έργου της. Η Qualco, με βάσει τη σύμβαση που έχει με τη ΔΕΗ, θα πρέπει σε διάστημα οκτώ μηνών να κατευθύνει προς τα ταμεία της επιχείρησης 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω διακανονισμών. Η εξειδικευμένη κοινοπραξία με επικεφαλής την Qualco συνεργάζεται με περισσότερες από 12 εταιρείες ενημέρωσης και δικηγορικά γραφεία, τα οποία έχουν αναλάβει τις επαφές με τους οφειλέτες της ΔΕΗ. Στο μεταξύ χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της μέχρι τις 16.00 έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η επέκταση του ωραρίου αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση των πελατών με αγροτικό τιμολόγιο που επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους καθώς και των πελατών που θέλουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου

Πριν 11 ώρες

Για το θάνατο της Τζωρτζίνας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Πριν 11 ώρες

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Καιρός: Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Πριν 11 ώρες

Η θερμοκρασία αναμένεται να είναι «έως και 16 βαθμούς υψηλότερη» από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Πριν 11 ώρες

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Πριν 11 ώρες

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας

Πριν 11 ώρες

Αισθητοί και στην Αττική

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Πριν 11 ώρες

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Πριν 11 ώρες

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Αλλαγή κυβερνητικής ατζέντας με υπουργικό και κατώτατο μισθό μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας

Πριν 11 ώρες

Η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη στη βουλή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά υπουργών

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.