E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε η εμβληματική Janis Joplin

Μπαίνοντας κι αυτή στο καταραμένο «Club 27»

Σαν σήμερα: Πέθανε η εμβληματική Janis Joplin
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Janis Joplin μεινε στην ιστορία για την πολύ χαρακτηριστική rock-blues φωνή της που δεν μπορείς να την μπερδέψεις με καμία. Το κορίτσι από το Τέξας, που γεννήθηκε το 1943, έζησε μια σύντομη ζωή, χωρίς την συντηρητική διάθεση που βγάζει η ιδιαίτερη πατρίδα της, μια επαναστάτρια, που χωρίς ιδιαίτερη αιτία «έφυγε» από την ζωή στα 27 της χρόνια, μπαίνοντας κι αυτή στο καταραμένο «Club 27».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγαλώνοντας στο Port Arthur του Τέξας, πήρε μια άκρως συντηρητική και αυστηρώς χριστιανική μόρφωση. Όμως εκείνη διέθετε επαναστατική φύση. Το κίνημα των μπιτ την γοητεύει και αποφασίζει να φύγει από το Τέξας και να πάει στον τόπο στον οποίο ξεκινούν όλα τα κινήματα των ΗΠΑ: στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Είχε παρατήσει την ζωγραφική. Προτίμησε την μουσική. Λίγο μετά την άφιξή της στο Σαν Φρανσίσκο, έφτιαξε το πρώτο της γκρουπ, τους «Big Brother and the Holding Company», με τους οποίους κυκλοφόρησε και τον πρώτο της δίσκο. Το μοναδικό «πάντρεμα» της Blues και της Rock είχε αρχίσει να την εκτοξεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τραγουδούσε με μια δυναμική που δεν είχες συναντήσει ξανά σε γυναίκα τραγουδίστρια. Μπορεί να μην ήταν πολύ όμορφη, όμως είχε θηλυκότητα και μια ατέλειωτη γοητεία. Το 1968 άφησε την πρώτη της μπάντα για να συνεχίσει με τους «Kozmic Blues Band». Μαζί τους εμφανίστηκε στο θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock το 1969. Κυκλοφόρησε και το τρίτο της άλμπουμ την ίδια χρονιά.

Όμως η Janis είναι ένα από τα πάμπολλα παραδείγματα ανθρώπων, που δεν μπορούν να διαχειριστούν την δόξα, ούτε την διαφορετικότητα της ισχυρής τους προσωπικότητας. Η εξάρτηση της από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά θα πάνε την καριέρα της πολύ πίσω. Θα προσπαθήσει να το ξεπεράσει, μπαίνοντας οικειοθελώς σε κλινική αποτοξίνωσης. Όταν εμφανίστηκε στο Woodstock, υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, όπως είπε η ίδια, διάβασε στα μάτια του κοινού μια και μόνο απορία: «Άραγε, θα τα καταφέρει;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επέστρεψε με μια τρίτη μπάντα, «την μπάντα της, επιτέλους», τους «Full-Tilt Boogie Band». Πρόλαβε να ηχογραφήσει το τελευταίο της άλμπουμ, το «Pearl», αλλά δεν πρόλαβε να το χαρεί. Βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση ηρωίνης, στις 4 Οκτωβρίου του 1970, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χόλυγουντ. Στα 27 της χρόνια, έζησε επεισοδιακά, στα κόκκινα και έγινε μύθος. Μέχρι και σήμερα η χροιά και το πάθος τους μοιάζουν αμίμητα και μοναδικά...

Η Janis Joplin με την μοναδική της ερμηνευτική προσέγγιση μπήκε στο πάνθεον της rock, ανήκωντας στους καταραμένους 27ρηδες, το λεγόμενο «Club 27», μαζί με τους Jim Morrison, Jimmy Hendrix, Linda Jones, Kurt Cobain και πιο πρόσφατα την Amy Winehouse (η λίστα του «Club 27» έχει περισσότερα από 50 «μέλη»).

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 8 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 8 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 8 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.