E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χρηματιστήριο: Μακροβούτι στο άνοιγμα με πτώση 2%

Χάος σε όλες τις αγορές του κόσμου

Χρηματιστήριο: Μακροβούτι στο άνοιγμα με πτώση 2%
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/10/2018 | 10:48

Στο -2% άνοιξε το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την πανωλεθρία στα ξένα χρηματιστήρια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ασία. Ο γενικός δείκτης άνοιξε με πτώση 2% στις 610 μονάδες! Στα κόκκινα οι τραπεζικές μετοχές με την πτώση να ξεκινάει από το 2,2% και να ξεπερνάει σε κάποιες από αυτές το 4%. Ο γενικός δείκτης λίγο μετά το άνοιγμα δείχνει να διορθώνει αλλά όπως λένε ειδικοί της αγοράς είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς την συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Που οφείλεται το «κραχ» στη Wall Street
Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ’ αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (…) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ σπανίως αναφέρονται στις αποφάσεις της Fed δημοσίως τις τελευταίες δεκαετίες: η ανεξαρτησία της θεωρείται κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα. Αλλά ο Τραμπ έχει ήδη αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσει να το πράξει ξανά εάν το διοικητικό της συμβούλιο συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Τετάρτη οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε ημερήσια βάση από την 8η Φεβρουαρίου, ενώ οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας είναι ανάμεσα σε αυτές που δέχονται το βαρύτερο πλήγμα.

Ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς γρήγορα, όμως άλλοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Η Fed έχει εντολή από το Κογκρέσο να διατηρεί τον πληθωρισμό και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι το τρέχον διάστημα λίγο πάνω από το 2% σε ετήσιο ρυθμό, ενώ ο ονομαστικός δείκτης της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βουτιά» και στην Ασία
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 3,7% και οδεύει για νέο χαμηλό 15 μηνών. Στο βαθύ κόκκινο κινούνται και τα κινεζικά χρηματιστήρια διολισθαίνοντας σε νέα χαμηλά πολλών ετών. Ειδικότερα, ο Shanghai Composite κατρακυλά πάνω από 5% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το Φεβρουάριο του 2016, ενώ ο Shenzhen Composite χάνει πάνω από 6%.

Ο δείκτης Shanghai καταγράφει συνολικές απώλειες άνω του 20% αυτό το έτος, ενώ ο Hang Seng υποχωρεί 16% καθώς η εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας έχει προκαλέσει την μαζική έξοδο των επενδυτών.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex χάνει 6,3% και υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2017. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί σε ποσοστό 3,6% με τον τίτλο της Samsung να σημειώνει βουτιά άνω του 4%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 2,74%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 έχασε 3,6% συμπληρώνοντας εννέα διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011.

Moody’ s: Ευάλωτη σε «ατυχήματα» παραμένει η Ελλάδα
Εξαιρετικά υψηλό «δείκτη ευαισθησίας» στον κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων εμφανίζει η Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται από τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό αναφέρει η Moody’ s σε χθεσινή της έκθεση, υπερτονίζοντας τα τρία βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.

Ο οίκος αναφέρεται στο μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη χαμηλή κερδοφορία και στο υψηλό ποσοστό των κεφαλαίων που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο. «Παρ’ όλα αυτά, η εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος στην έκτακτη χρηματοδότηση από την ΤτΕ και το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σημαντικά, οι τράπεζες έχουν ανακτήσει πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν», σημειώνει.

Όσο για τον πολιτικό κίνδυνο, τον θεωρεί «μέτριο». Ο κίνδυνος σχετίζεται με το ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι μικρή καθώς και με το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ακόμη οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να υλοποιήσουν και άλλες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου

Σήμερα

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας – Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Καιρός: Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Σήμερα

Η θερμοκρασία αναμένεται να είναι «έως και 16 βαθμούς υψηλότερη» από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Σήμερα

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Σήμερα

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας

Σήμερα

Αισθητοί και στην Αττική

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Σήμερα

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Σήμερα

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

Αλλαγή κυβερνητικής ατζέντας με υπουργικό και κατώτατο μισθό μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας

Σήμερα

Η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη στη βουλή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά υπουργών

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.