E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Παιδοδοντίατρος: Η φροντίδα των παιδικών δοντιών

Σε τι ηλικία είναι καλό να επισκεφτεί έναν οδοντίατρο

Παιδοδοντίατρος: Η φροντίδα των παιδικών δοντιών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα δόντια στο στόμα του ανθρώπου εμφανίζονται στην ηλικία των 6 - 8 μηνών και είναι οι κεντρικοί τομείς της κάτω γνάθου. Τα οδοντιατρικά πρωτόκολλα προτείνουν τη φροντίδα του παιδικού στόματος από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού, ακόμη και όταν δεν έχουν ανατείλει τα πρώτα του δόντια. Είναι καλό η μητέρα μετά από κάθε γεύμα (μητρικό γάλα ή γάλα από μπιμπερό) να καθαρίζει το στόμα του παιδιού με μία μικρή γάζα, ώστε να μη μένουν υπολείμματα γάλακτος και το παιδί να συνηθίζει υποσυνείδητα στην ιδέα του καθαρισμού του στόματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 2,5 - 3 ετών είναι καλό να επισκεφτεί έναν οδοντίατρο (ίσως και με εξειδίκευση στα παιδιά) για να εξετάσει τα πρώτα του δοντάκια. Ο παιδοδοντίατρος στην πρώτη επίσκεψη θα ελέγξει αρχικά αν τα νεογιλά δόντια βουρτσίζονται σωστά από τους γονείς και θα δώσει αναλόγως τις απαραίτητες συστάσεις. Επιπρόσθετα οι παιδοδοντίατροι επισημαίνουν την ύπαρξη τυχόν τερηδονισμένων παιδικών δοντιών.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει είναι σημαντικό να επισκέπτεται συχνά τον παιδοδοντίατρο (1-2 φορές το χρόνο), ώστε να συνηθίζει στην ιδέα του οδοντιάτρου από τη μικρή ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο ο οδοντίατρος γίνεται συνήθεια για το παιδί και μειώνονται οι πιθανότητες στο μέλλον να αγχώνεται και να φοβάται τις οδοντιατρικές εργασίες. Στην ηλικία των 6 ετών ξεκινάει η ανατολή των πρώτων μόνιμων δοντιών και πιο συγκεκριμένα οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι της κάτω γνάθου, οι οποίοι εμφανίζονται πίσω από τα νεογιλά χωρίς να «πέσει» κάποιο παιδικό δόντι. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η εμφάνιση των μονίμων αυτών δοντιών δε γίνεται συχνά αντιληπτή από τους γονείς, εφόσον το παιδί δεν παραπονιέται ότι κουνιέται κάποιο δοντάκι του ή ότι πονάει.

Από την ηλικία των 6 ετών μέχρι τα 13 - 15 χρόνια του παιδιού (όποτε και ολοκληρώνεται η ανατολή των μόνιμων δοντιών) είναι σημαντικό το παιδί να επισκέπτεται συστηματικά τον οδοντίατρο (1 - 2 φορές το χρόνο) για τον τυπικό οδοντιατρικό έλεγχο και τον καθαρισμό δοντιών. Οι οδοντίατροι στο χρονικό αυτό διάστημα ελέγχουν τα μόνιμα πλέον δόντια για τυχόν ορθοδοντικές ανωμαλίες και εξετάζουν την πιθανή εμφάνιση τερηδονικών κοιλοτήτων (τρύπες) στο στόμα του παιδιού.

Δεδομένου ότι το παιδί / έφηβος εξετάζεται συστηματικά από τον οδοντίατρο είναι δύσκολο να προκύψει κάποια μεγάλη οδοντιατρική θεραπεία, εφόσον ο συχνός οδοντιατρικός έλεγχος αποτελεί την καλύτερη πρόληψη. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Σήμερα

Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα

Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Χτες

Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Χτες

Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Χτες

Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Προχτές

Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Cocktail trends για το 2024

Πριν 3 μέρες

Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.