E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ginga: Ένα παλιό, ξεπερασμένο αλλά πανέμορφο ποδόσφαιρο

Γέννησε μια μεγάλη σχολή και τουλάχιστον έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή

Ginga: Ένα παλιό, ξεπερασμένο αλλά πανέμορφο ποδόσφαιρο
@newdmagazine.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Όταν ακούμε να μιλούν για θεαματικό ποδόσφαιρο το μυαλό μας πάει αυτομάτως στην Βραζιλία. Πράγμα πολύ λογικό, αφού η Εθνική Ομάδα της χώρας είναι πρώτη σε κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων με 5, ενώ οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές είναι αναρίθμητοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγάλη σχολή της «Σελεσάο» γεννήθηκε με ένα στυλ παιχνιδιού που σήμερα θεωρείται μάλλον ξεπερασμένο. Και βασίζεται στο Ginga, ή αλλιώς την «ψυχή του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου». Προέρχεται από την γνωστή πολεμική τέχνη – χορό, το Καποέιρα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κίνηση των ποδιών και σημαίνει «να ταλαντεύεσαι μπρος και πίσω».

https://battleroyalewithcheese.com/2014/05/ginga-the-soul-of-brazilian-football-review/

@battleroyalewithcheese.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ginga είναι ένα πιο άναρχο στυλ ποδοσφαίρου. Μια χορογραφία μέσα στο γήπεδο, ένας ρυθμός που μόνο οι Βραζιλιάνοι έχουν διδαχθεί και μάθει να παίζουν. Είναι το να περνάς την μπάλα πάνω από τον αντίπαλό σου αρκετές φορές, χωρίς να πέσει στο έδαφος. Να δίνεις πάσα με τον ώμο ή να κάνεις μια απροσδόκητη ντρίμπλα, όχι απλά για να περάσεις τον αμυντικό, αλλά για να τον «χορέψεις». Πάνω απ’ όλα είναι η χαρά του ποδοσφαίρου, χωρίς τακτικές, με πολύ αυθορμητισμό.

Η Βραζιλία μετά την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ του 1954 μέσα στο Μαρακανά από την Ουρουγουάη, έπρεπε να επιλέξει αν θα αφήσει πίσω της το Ginga ή αν θα συνεχίσει με αυτό. Το πλάνο στο Μουντιαλ της Σουηδίας  τέσσερα χρόνια αργότερα, έλεγε πως θα υιοθετούσε το ευρωπαϊκό στυλ. Αλλά οι Βραζιλιάνοι παίκτες, όπως ο 17χρονος Πελέ και ο Γκαρίντσα, έδειχναν να μην το χαίρονται. Στην διάρκεια του Μουντιάλ τους βγήκε το ένστικτο του Ginga. Και τα γκολ έπεσαν βροχή. Και όχι μόνο κατέκτησαν εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και δυο από τα τρία επόμενα, με τον Πελέ να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του στυλ παιχνιδιού που είχε ως βάση το Ginga.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα χρόνια, το Ginga, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο, μετονομάστηκε σε «joga bonito», δηλαδή «όμορφο ποδόσφαιρο». Και το όμορφο ποδόσφαιρο, το θεαματικό , το απρόβλεπτο, έγινε συνώνυμο της Βραζιλίας. Το «Joga Bonito» θεωρούν πολλοί ότι πέθανε στο Μουντιάλ του 1982, όταν η Ιταλία κέρδισε 3-2 την Βραζιλία στα προημιτελικά. Από τότε η Βραζιλία έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Αλλά παρόλο που κέρδισε άλλα δυο παγκόσμια Κύπελλα (1994, 2002) δεν έπαιξε το θεαματικό ποδόσφαιρο των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Είναι πολλές φορές που βλέπεις τους Βραζιλιάνους να κάνουν μια κίνηση που κανείς άλλος δεν θα έκανε. Στην επόμενη φάση, τους βλέπεις λίγο πιο μαζεμένους. Κι αυτό γιατί μάλλον το «Ginga» είναι μέσα τους και το καταπιέζουν. Ο τελευταίος ίσως παίκτης που έπαιξε σε αυτό το στυλ, ήταν ο Ροναλντίνιο. Και η ερώτηση είναι απλή: Στα τελευταία δυο Μουντιάλ η εικόνα της Εθνικής Βραζιλίας δεν ήταν η καλύτερη. Μήπως να επιστρέψει στις ρίζες της; Μήπως να επιστρέψει στο Ginga και το joga bonito; Γιατί αυτό το στυλ παιχνιδιού, μπορεί να θεωρείται ξεπερασμένο, αλλά παραμένει πανέμορφο...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η πιο ρατσιστική

Σήμερα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Σήμερα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.